Troyaninfo.com

Туристически информационен сайт

Местата, които Ви препоръчваме да посетите в Троян и региона:
    Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства. Музеят е единствения по рода си на територията на България.

Музей Троян

Експозициите в него дават подробна представа на своите посетители за функциите, формите, декоративната система и традициите в изработката в основните за троянскиякрай занаятчийски браншове - керамика, дървообработване, металообработване и текстил.


    Отвътре музеят

е обособен на експозиционни зали, във всяка от които тематично е представен по един от занаятите. Експонатите показват най-характерното за всеки занаят - инструментите за работа, готовите предмети и възстановка на занаятчийските работилници.
    Музеят на народните художествени занаяти и приложни изкуства е една уникална възможност да се докоснеш до троянската история и традиции.

   Експозиция "Възраждане"
    Намира се в реставрирания турски конак, където някога се е помещавала турската администрация.
   Експозицията е открита през 1970 година и умело проследява икономическото и културно развитие на Троян, учебното дело в града и революционната дейност на Троянски революционен комитет, създаден лично от Васил Левски.
    Експонати са множество снимки, графики, предмети и макети на някои бележити за времето си сгради. Това са сградите на Взаимното училище, "Жълтото училище", църквата "Св.Параскева", хана на Васил Спасов, където Левски учредява революционния комитет. На втория етаж на някогашния конак се представят тематични изложби.

    На път за художествената галерия "Серякова къща", вниманието привличат паметниците на генерал-лейтенант Павел Карцов и Димитър Икономов-Димитриката.

    "Серякова къща" е единствената галерия в Троян.
    В нея целогодишно се организират множество изложби, провеждат се различни обществени и културни прояви. Галерия "Серякова къща" се посещава се от общественици, художници, ученици и туристи.
    Повече за галерията...

    Църква "Св. Параскева"
 Църквата се намира в центъра на града, в близост до сградата на общината, над "жълтото училище-Иван Хаджийски". И до днес е функциониращ православен храм за всички вярващи. Храмовият й празник се чества на 14.10 - Петковден. Фасадата й прави впечатление с красива каменопластика, иконописите и богато орнаментираните дърворезби вътре са дело на различни майстори, а високата камбанария, построена в края на миналия век, я отличава от далеч.
    Повече за църквата...

    Троянски ставропигален манастир „Успение Богородично“
    Манастирът е трети по големина в България.
    Разположен е в непосредствена близост до река Черни Осъм, в пределите на село Орешак, на път за село Черни Осъм. Намира се на 10км от град Троян. Светата обител целогодишно се посещава от множество туристи и поклонници.
    В манастира се намира чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, а автентичните стенописи са изографисани в средата на 19 век от прочутия възрожденски майстор Захарий Зограф. Всични големи християнски празници се отбелязват със специални църковни служби. Храмовият празник се чества на 15.08-Успение на Пресвета Богородица, когато се провежда и традиционния Троянски панаир.
    Повече за манастира...

    Природонаучен музей в село Черни Осъм
    Музеят придобива своя статут чак през 1992 година.
    Днес той предлага на своите посетители експозиционна сбирка от 700 различни животински вида, разположени в три експозиционни зали и една атракционна. В залите могат да се видят и фотоси, пресъздаващи естествената среда, в която живеят подбраните животини.
    В сградата на Природонаучения музей днес се помещава и Природозащитен информационен център на "Национален Парк Централен Балкан”. В него могат да видят над 100 хербария на
    характерни за парка растения, голяма част от които са
    редки и защитени видове. Посетителите имат възможността да усетят ароматите на различни билки и чуят звуците, издавани от обитателите на парк "Централен Балкан".

    Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак
   iНационалният панаир-изложба на народните художествени занаяти е единствения в страната, в чиито изложбени зали са показани характерните предмети на народните занаяти, изработени от български майстори от всички етнографски райони на страната. В последствие много от участвалите майстори са направили дарения на своите творби, които са изложени в специална изложбена зала. В една от залите могат да бъдат закупени сувенири от троянските майстори, а в друга - да се наблюдава демонстрация на грънчарство и варене на троянска сливова ракия. Тук всяка последна събота на месец Септември се провежда традиционният Празник на сливата и троянската сливова.
    Изложението се помещава в осем изложбени зали и от създаването си до сега е посетено от над 2 мил. посетители.

    Состра
    Крепостта Состра представлява римски военен лагер, построен върху руините на тракийско селище. Намира се на 12 км северно от град Троян, близо до село Ломец, и е построена в близост до река Осъм и Ломешката река.
    "Состра" на старогръцки означава пояс, преграда. Анализът при направените разкопките сочи, че крепостта е била укрепление на военна кохорта от около 1000 души и важна военна част по древния път Ескос-Филипополис, свързващ провинция Долна Мизия с провинция Тракия. Освен укреплението, чиито останки са видими в момента, Состра е бил цял крайпътен комплекс със селище, разположено извън крепостните стени, чието население вероятно е живеело и се е грижело за поддръжката на лагера, за прехраната на кохортата и за изработката на оръжие.
    На територията на крепостта са открити монети и уникална бронзова маска, за която се счита, че е била парадна маска на висш римски офицер. Открити са също така и антични съдове и накити.
    В центъра на село Дебнево се намира друга древна крепост, която може да бъде посетена - крепостта Калето. Тя е бранела Троянския проход и централните страропланински проходи. При разкопките й са намерени множество занаятчийски инструменти, накити и вещи от бита.

    Църква "Николай Летни" в село Гумощник
    Църквата се намира в махала Селци. Интериорът заслужава вниманието и буди възхищението на всеки посетител с уникалната си дърворезба. Иконостасът е шедьовър на българското възрожденско резбарско изкуство, дело на потомствени майстори марангози. Дванадесет фигурални композиции изобразяват мита за сътворението на света и впечатляават с композиция и неподправен реализъм. Уникалното дърворезбарско майсторство проличава и в друга библейска сцена с вплетени елементи от местния селски бит. Иконата на Света Богородица в църквата е рисувана от тревненски майстор зограф и притежава самобитен стил и сложен колорит.

    Курортно и туристическо село Чифлик
   lВ началото на осемдесетте години на двадесети век започва изграждането и превръщането на Чифлик в курортен комплекс. Няколко години по-рано в местността "Стругът" е открито находище на минерална вода, извираща от 1000 метра дълбочина, а след това и на 1350 метра дълбочина с температура на водата 52 C° и дебит 50 литра в секунда. Установено е, че водата е слабо минерализирана, приятна за пиене и има широкоспектърни лечебни свойства. За тази цел през осемдесетте години на миналия век е построен басейн с олимпийски размери, който от Май до Септември е туристическа атракция и привлича много посетители от цялата страна. В близост до басейна има по-малки басейни и множество възможности за отсядане и почивка.
    Освен със славата си на туристическа дестинация, днес село Чифлик е важно направление за планински туризъм. Високите части от землището на селото са част от "Национален Парк Централен Балкан". От Чифлик могат да бъдат достигнати хижите "Хайдушка песен", "Козя стена", "Амбарица", а на път за курортната част, в центъра на селото могат да се видят паметниците на Тодор Каблешков и Никола Войновски.

    Туристическо и балнеолечебно село Шипково
    Село Шипково се намира на 20км западно от град Троян. От стари времена е известно като място за балнеолечение с топлите си и лековити минерални води. Предполага се, че селото носи името си от многото шипкови храсти, заграждали го някога.
    Курортното селище Шипково разполага с два минерални извора и около пет сондажа. Минералната вода е с варираща температура от 18 до 35 C° и е бистра, безцветна, от сулфатно- калциево- магнезиевата група. Подходяща е за лечение, чрез пиене и балнеолечение, на стомашно-чревни заболявания, болести на дихателния апарат, чернодробни, неврологични и очни болести. Местността около селото предлага условия за походи на територията на "Национален Парк Централен балкан“. В близост до Шипково се намират биосферният резерват “Стенето” и резерватът “Козя стена”. Гористите склонове на планината са пълни с гъби, билки и диви животни, а по скалистите върхове вирее планински еделвайс.
    Shipkovo PlaneМинералните бани при село Шипково предлагат почивка в разнообразни почивни домове, хотели, къщи и вили. Курортът разполага с няколко открити басейна и места за хранене и развлечения.
    Културните паметници, които могат да бъдат видяни и посетени  на територията на селото са църквата "Възнесение Христово", построена изцяло от дялан камък и родната къща на подпоручик Веселин Терзиев - летец от Втората световна война. До родния дом на авиатора е монтиран самолет с автентични за вида си размери. Двата обекта се намират в непосредствена близост един до друг.

    Курортно-туристически комплекс Беклемето
    Курортът е разположен на 22км югозападно от Троян, край шосето на Троянски проход, на 1320м надморска височина. Името му е останало от времето, когато на това място е имало стражева кула, която турците наричали "беклеме". Високопланинският курортен комплекс предлага чудесни условия за зимен планински туризъм: два ски влека, три ски писти и ски гардероб. На това място се намира най-добрата писта в България за ски бягане и биатлон, която отговаря на европейските стандарти, а множеството хотели, хижи и почивни домове осигуряват добри условия за почивка и релакс.
    На върха на старопланинското било се извисява паметникът "Арката на Свободата", издигнат в памет на загиналите за свободата на България руски и български войни. Паметникът-арка се намира на 2-3км разстояние от курорта. На него чрез барелефи са изобразени хайдути, руски войни и жени в народни носии. Около паметника има  площадка, от която се отрива прелестна панорама във всички посоки, като на север се виждат долините на село Бели Осъм и град Троян, а на юг се разкрива гледка към Средна гора, Родопите и Рила.
    Беклемето е изходна точка за множество туристически маршрути и походи в троянския балкан.

Вие сте тук:Начало Забележителности